СТОМП® АКВА
Единственият чист Пендиметалин в микрокапсулна формулация за по-ефективен и продължителен контрол
Предимства
- Микрокапсули за намалена зависимост от почвената влага
- Микрокапсули за продължително отделяне на активно вещество в почвата
- Микрокапсули за по-ефективен контрол
Защо да изберете СТОМП® АКВА?
Почвени хербициди - Предимства и ползи
•Чист старт на пролетните култури
•Запазване на влагата и хранителните вещества в почвата
•Спокойствие при употребата на вегетационни хербициди
•Възможност за използване на намалена доза на вегетационните хербициди
•Намалява риска от проявя на резистентност на плевелите.


Почвени хербициди - Предимства и ползи
Пролетните култури (слънчоглед и царевица) се характеризират с широки междуредия, с по-малък брой растения в реда и с по-голямо вътрередово разстояние. Сравнително голямото свободно жизнено пространство в началните фази от тяхната вегетация дава възможност за поникване и развитие на много плевели.
Ако се допусне заплевеляване при тези култури в най-ранни фази от тяхното развитие се получава намаляване на добива, дори в случаите, когато плевелите са отстранени на по-късен етап.
Защо:
-Засенчващото влияние на плевелите - някои плевели понижават почвената темперетура с 3-4 градуса, а това забавя развитието на топлолюбивите растения при хладно време и се отразява неблагоприятно върху дейността на почвените микроорганизми.
-Наамаляване на почвената влага - различни проучвания показват, че почвената влага в заплевелените площи е по-ниска с до 5%, в сравнение с незаплевелените
Дози и момент на приложение
Култура | За борба срещу | Доза | Даза на приложение |
---|---|---|---|
Слънчоглед | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 300-350 мл/дка | след сеитба, преди поникване на културата или ранно вегетационно (до първи същински лист на културата и плевелите) |
Царевица | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 300-350 мл/дка | след сеитба, преди поникване на културата или ранно вегетационно (до първи същински лист на културата и плевелите) |
Бобови култури: Соя, Фасул, Грах | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 250-300 мл/дка | след сеитба, преди поникване на културата |
Нахут | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 350 мл/дка | след сеитба, преди поникване на културата |
Кориандър | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 350 мл/дка | след сеитба, преди поникване на културата |
Памук | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 350 мл/дка | след сеитба, преди поникване на културата или преди сеитба с инкорпориране |
Картофи | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 350 мл/дка | след засаждане, преди поникване на културата |
Тютюн | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 350 мл/дка | преди разсаждане на културата с инкорпориране |
Лозя | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 250-300 мл/дка | насочено пръскане преди поникване на плевелите, между редовете на засаждане преди началото на вегетацията (без да се засягат зелените части на културните растения) |
Семково овощни: Ябълки и Круши | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 250-300 мл/дка | насочено пръскане преди поникване на плевелите, между редовете на засаждане преди началото на вегетацията (без да се засягат зелените части на културните растения) |
Костилкови овощни: Праскови, Нектарини и Кайсии | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 250-300 мл/дка | насочено пръскане преди поникване на плевелите, между редовете на засаждане преди началото на вегетацията (без да се засягат зелените части на културните растения) |
Цитрусови плодове: Портокали, Лимони, Мандарини | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 250-300 мл/дка | насочено пръскане преди поникване на плевелите, между редовете на засаждане преди началото на вегетацията (без да се засягат зелените части на културните растения) |
Ягоди | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 250-300 мл/дка | преди засаждане на открито с инкорпориране, или преди началото на вегетацията през пролетта |
Чесън, Лук | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 250-300 мл/дка | веднага след засаждане на културата, преди поява на стъблото над почвената повърхност |
Домати | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 250-300 мл/дка | преди разсаждане на културата с инкорпориране |
Зеле, Броколи, Карфиол | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 250-300 мл/дка | преди разсаждане на културата с инкорпориране |
Моркови | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 200-250 мл/дка | преди разсаждане на културата с инкорпориране |
Марули, Салати | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 250-300 мл/дка | преди разсаждане на културата с инкорпориране |
Артишок | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 200-250 мл/дка | след засаждане преди начало на вегетацията или преди разсаждане с инкорпориране |
Декоративни растения: Разсадници, Дървета | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 200-300 мл/дка | насочено пръскане преди поникване на плевелите между редовете след разсаждане, при добре вкоренени насаждения |
Житни култури: Пшеница, Ечемик, Тритикале, Ръж | едногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури | 250-300 мл/дка | след сеитба, преди поникване на културата |