Решения в земеделието България
Решения в земеделието

СТОМП® АКВА

Единственият чист Пендиметалин в микрокапсулна формулация за по-ефективен и продължителен контрол

Предимства

- Микрокапсули за намалена зависимост от почвената влага

- Микрокапсули за продължително отделяне на активно вещество в почвата

- Микрокапсули за по-ефективен контрол

Информационен лист за безопасност СТОМП АКВА
Информация Етикет Стомп Аква

Защо - СТОМП® АКВА?

Почвени хербициди - Предимства и ползи

Чист старт на пролетните култури

•Запазване на влагата и хранителните вещества в почвата

•Спокойствие при употребата на вегетационни хербициди

•Възможност за използване на намалена доза на вегетационните хербициди

•Намалява риска от проявя на резистентност на плевелите.

Почвени хербициди - Предимства и ползи

Пролетните култури (слънчоглед и царевица) се характеризират с широки междуредия, с по-малък брой растения в реда и с по-голямо вътрередово разстояние. Сравнително голямото свободно жизнено пространство в началните фази от тяхната вегетация дава възможност за поникване и развитие на много плевели.

Ако се допусне заплевеляване при тези култури в най-ранни фази от тяхното развитие се получава намаляване на добива, дори в случаите, когато плевелите са отстранени на по-късен етап.

Защо:

-Засенчващото влияние на плевелите - някои плевели понижават почвената темперетура с 3-4 градуса, а това забавя развитието на топлолюбивите растения при хладно време и се отразява неблагоприятно върху дейността на почвените микроорганизми.

-Наамаляване на почвената влага - различни проучвания показват, че почвената влага в заплевелените площи е по-ниска с до 5%, в сравнение с незаплевелените


Дози и момент на приложение

КултураЗа борба срещуДозаДаза на приложение
Слънчогледедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури300-350 мл/дкаслед сеитба, преди поникване на културата или ранно вегетационно (до първи същински лист на културата и плевелите)
Царевицаедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури300-350 мл/дкаслед сеитба, преди поникване на културата или ранно вегетационно (до първи същински лист на културата и плевелите)
Бобови култури: Соя, Фасул, Грахедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури250-300 мл/дкаслед сеитба, преди поникване на културата
Нахутедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури350 мл/дкаслед сеитба, преди поникване на културата
Кориандъредногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури350 мл/дкаслед сеитба, преди поникване на културата
Памукедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури350 мл/дкаслед сеитба, преди поникване на културата или преди сеитба с инкорпориране
Картофиедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури350 мл/дкаслед засаждане, преди поникване на културата
Тютюнедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури350 мл/дкапреди разсаждане на културата с инкорпориране
Лозяедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури250-300 мл/дканасочено пръскане преди поникване на плевелите, между редовете на засаждане преди началото на вегетацията (без да се засягат зелените части на културните растения)
Семково овощни: Ябълки и Крушиедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури250-300 мл/дканасочено пръскане преди поникване на плевелите, между редовете на засаждане преди началото на вегетацията (без да се засягат зелените части на културните растения)
Костилкови овощни: Праскови, Нектарини и Кайсииедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури250-300 мл/дканасочено пръскане преди поникване на плевелите, между редовете на засаждане преди началото на вегетацията (без да се засягат зелените части на културните растения)
Цитрусови плодове: Портокали, Лимони, Мандариниедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури
250-300 мл/дканасочено пръскане преди поникване на плевелите, между редовете на засаждане преди началото на вегетацията (без да се засягат зелените части на културните растения)
Ягодиедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури250-300 мл/дкапреди засаждане на открито с инкорпориране, или преди началото на вегетацията през пролетта
Чесън, Лукедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури250-300 мл/дкаведнага след засаждане на културата, преди поява на стъблото над почвената повърхност
Доматиедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури250-300 мл/дкапреди разсаждане на културата с инкорпориране
Зеле, Броколи, Карфиоледногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури250-300 мл/дкапреди разсаждане на културата с инкорпориране
Морковиедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури200-250 мл/дкапреди разсаждане на културата с инкорпориране
Марули, Салатиедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури250-300 мл/дкапреди разсаждане на културата с инкорпориране
Артишокедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури200-250 мл/дкаслед засаждане преди начало на вегетацията или преди разсаждане с инкорпориране
Декоративни растения: Разсадници, Дърветаедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури
200-300 мл/дканасочено пръскане преди поникване на плевелите между редовете след разсаждане, при добре вкоренени насаждения
Житни култури: Пшеница, Ечемик, Тритикале, Ръжедногодишни широколистни и някои житни плевели при полски, технически и зеленчукови култури250-300 мл/дкаслед сеитба, преди поникване на културата
Нагоре