Стратос® Ултра – Ултра контрол на житни плевели при Ултра селективност за културата

В стресови климатични условия, селективността към културата няма цена!

Намаляващата поради редица климатични, екологични и други причини употреба на почвени хербициди поставя технологиите за контрол на плевелите пред изпитание. Борбата с житните плевели в слънчогледа става все по-трудна и предизвикателна, защото те заемат все по-голям дял в микса от плевели на полето. Защо борбата с житните плевели изисква по-специално внимание?

  • Тази група плевели с ускорен темп се превръща в проблем с глобално значение. Разпространени са повсеместно, появяват се рано през вегетацията на слънчогледа, и правят силна конкуренция на културата.
  • Освен традиционните кощрява, кокоше просо и балур, все по-често се наблюдават и други важни и трудни за контрол житни плевели като райграс, троскот, овсига, лисича опашка, ветрушка и т.н. Някои от тях не могат да бъдат контролирани с разпространените на пазара почвени хербициди.
  • Масово използваните в слънчоглед технологии на база трибенурон-метил не контролират житни плевели, което налага използването на противожитни вегетационни хербициди - често като физическа смес с трибенурон-метил съдържащите продукти. И докато основната цел е да бъдат контролирани успешно плевелите, то успехът на тези комбинации от хербициди зависи от това колко щадящи са те за слънчогледа.

Профилът на противожитния хербицид, пасващ най-добре на съвременните условия на отглеждане на слънчогледа му вменява задължението да контролира отлично едногодишни и многогодишни плевели, да има широк прозорец на приложение, да се усвоява бързо от плевелите, да партнира ефективно на противошироколистни хербициди, и да е максимално селективен към културата.

Стратос® Улра безспорно притежава всички тези качества. Регистриран е и се прилага в над 30 вида култури. Благодарение на активното си вещество циклоксидим, той е един от най-безопасните за културата хербициди, и същевременно един от най-ефикасните срещу едногодишни и най-вече срещу многогодишни житни плевели. Безспорните му качества бяха разпознати и използвани от семенарските компании, които създадоха CTM (циклоксидим устойчиви) царевични хибриди. Това позволява на фермерите да отглеждат царевица като монокултура и да се справят успешно с основния проблем при този тип земеделие - тежко заплевеляване от коренищни плевели като балур, троскот и други. Стратос® Ултра работи в много голям прозорец от време, като демонстрира отлична ефикасност дори срещу прераснали плевели. Дозата на приложение е много гъвкава, което пък позволя индивидуален подход според вида на наличните плевели и фазата им на развитие, независимо от фазата на културата в момента на приложение.

Едно от най-големите и изключително важни предимства на Стратос® Ултра е неговата селективност. За посеви отглеждани по Експрес и трибенурон-метил технологии, това важи в пълна степен, защото борбата срещу широколистни и житни плевели често се извежда едновременно - чрез смесване на Експрес® или трибенурон-метил хербицид с продукт срещу житни плевели. Когато този продукт е Стратос® Ултра, слънчогледът не изпитва стрес след третиране. Хладно време, ниски нощни температури или големи температурни амплитуди могат да бъдат силен катализатор на стрес за растенията, а това превръща понижаващия стреса Стратос® Ултра в безценен по своята важност партньор на хербицидите базиращи се на трибенурон-метил.

С промените в климата, особено в зимно-пролетния сезон и промяната в състава на плевелните популации, все по-често Стратос® Улта ще е във фокуса на фермерите отглеждащи слънчоглед, защото изискванията му към условията не са високи, а в същото време е изключително ефикасен в контрола на житни плевели. Разбира се той се вписва отлично във всяка една от технологиите за отглеждане на слънчоглед, и винаги го прави при много нисък риск за културата.

Други продукти

Нагоре